NORME din 27 mai 2004 privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri în procesul de comercializare
Prin H.G. nr. 831/2004 au fost aprobate Normele privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare
Art. 1
Prin perisabilităţi, în sensul prezentelor norme, se înţelege scăzămintele care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitării şi desfacerii mărfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliză, răcire, îngheţare, topire, oxidare, aderare la pereţii vagoanelor sau ai vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, îmbibare, îngroşare, împrăştiere, fărâmiţare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în reţeaua de distribuţie (depozite cu ridicata, unităţi comerciale cu amănuntul şi de alimentaţie publică).
Art. 2
Nu constituie perisabilităţi pierderile incluse în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijenţă, sustrageri şi cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forţă majoră.
Art. 3
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate mărfurilor potrivit prevederilor art. 1 sunt prevăzute la art. 13.
Art. 4
Perisabilităţile produse în condiţiile menţionate la art. 1 se aprobă de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, după caz, la nivelul cantităţilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepţionăm mărfurilor transportate, a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele prevăzute la art. 13.
Art. 5
Limitele maxime de perisabilitate pentru mărfurile ambalate în recipiente din sticlă se aplică şi pentru ambalajele respective.
Art. 6
Perisabilităţile pot fi acordate numai după o verificare faptică a cantităţilor de produse existente în gestiune, stabilite după cântărire, numărare, măsurare şi prin alte asemenea procedee şi după efectuarea compensărilor conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 7
Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare şi desfacere se stabilesc la nivelul întregii activităţi a persoanei juridice plătitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mărfuri la preţul de înregistrare al mărfurilor intrate sau la preţul de livrare pentru mărfurile vândute în perioada cuprinsă între două inventare.
Art. 8
Aceleaşi limite maxime de perisabilitate se acordă şi pentru mărfurile din stoc. Art. 9
Limitele maxime de perisabilitate în timpul transportului se aplică o singură dată pentru cantităţile de marfă efectiv intrate sau, după caz, livrate, în funcţie de condiţia de livrare stabilită între furnizor şi beneficiar.
Art. 10
Comercianţii pot stabili cote de perisabilităţi diferenţiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrării în limitele maxime de perisabilitate prevăzute pentru grupa respectivă de mărfuri.
Art. 11
Pierderile sau scăderile cantitative care depăşesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Art. 12
Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplică numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita căruia cheltuielile cu perisabilităţile sunt deductibile din veniturile realizate.
Art. 13
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate mărfurilor în procesul de comercializare sunt cele prevăzute în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantă din prezentele norme, şi anume:
- anexa nr. 1, pentru produse alimentare şi nealimentare;
- anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;
- anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar.
ANEXA nr. 1: LIMITELE ADMISIBILE de perisabilitate pentru produse alimentare şi nealimentare
Nr. crt. |
Denumirea grupei, subgrupei sau produsului |
Felul ambalajului | Limita maximăde perisabilitate (%) | ||
Transport |
Depozitare | Desfacere cu amănuntul sau în alimentaţia publică | |||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1. | Carne, slănină, organe şi subproduse comestibile (de ovine, porcine, bovine, păsări, vânat) - proaspete şi refrigerate (exclusiv cele preambalate în gramaj fix şi carnea de miel) | vrac, tăvi, navete,saci | 0,15 | 0,25 | 0,45 |
| 2. | Carne de miel - proaspătă şi refrigerată | vrac, tăvi, navete, saci | - | 0,25 | 0,45 |
| 3. | Carne congelată | vrac, tăvi, navete | - | 0,25 | 1,20 |
| 4. | Preparate dincarne (cu excepţia celor crude, uscate şi a celor preambalate în gramaj fix) | navete, tăvi, saci | 0,20 | 0,30 | 0,75 |
| 5. | Preparate din carne crude, uscate (cu excepţia celor preambalate în gramaj fix) | navete, tăvi, saci | 0,10 | 0,27 | 0,75 |
| 6. | Brânzeturi şi produse lactate proaspete | navete, putini, butoaie, bidoane, lăzi, cutii | |||
| a) Fermentate sau frământate | |||||
- parafinate sau acoperitecu folie | lăzi, cutii | 0,24 | 0,50 | 1,25 | |
| - neparafinate sau neacoperite cu folie | lăzi, cutii | 0,40 | 0,50 | 1,25 | |
| b) Topiteşi afumate | navete, lăzi,cutii | 0,40 | 0,15 | 1,25 | |
| c) Brânzeturi proaspete | navete, lăzi, putini, cutii | ||||
| - caş de oaie proaspăt; | 1,00 | 1,50 | 1,25 | ||
| - unt de masă bloc; | - | 0,05 | 0,60 | ||
| - urdă; | 1,00 | 1,50 | 1,25 | ||
| - brânză de vaci; | 1,00 | 0,25 | 1,25 | ||
d) Brânzeturi în saramură (telemea, Fetta, etc.) - păstrate în frigider | butoaie, bidoane, putini | 1,50 | 0,35 | 1,25 | |
| 7. | Lapte de consum | butelii din sticlă şi din plastic, | 0,10 | 0,20 | 0,45 |
| pungi din plastic, cutii, bidoane | |||||
| 8. | Peşte: | cisterne, lăzi, butoaie, cutii | |||
| - viu | 0,80 | 0,30 | 0,55 | ||
| - proaspătşi refrigerat | 0,80 | 0,30 | 0,55 | ||
| - congelat | 0,30 | 0,30 | 0,55 | ||
| 9. | Peşte afumat, sărat, subproduse precum şi preparate şi semipreparate din peşte, inclusiv icre (exclusiv porţionat în gramaj fix) | lăzi, cutii, butoaie, borcane | 0,10 | 0,20 | 0,30 |
| 10. | Ouă | lăzi, cofraje | 0,50 | 0,30 | 1,50 |
| 11. | Ulei comestibil | butoaie, cisterne | 0,20 | 0,07 | 0,10 |
| 12. | Făină, gris şi produse decorticate | saci, pachete, boxpalete | 0,06 | 0,025 | 0,08 |
| 13. | Orez | saci, pachete, boxpalete | 0,06 | 0,30 | 0,07 |
| 14. | Arpacaş, făină de porumb | saci, pachete | 0,06 | 0,025 | 0,08 |
| 15. | Produse de panificaţie (paste făinoase, biscuiţi, pesmet) | lăzi, navete, saci, pungi, cutii | 0,10 | 0,02 | 0,08 |
| 16. | Cozonac, pateuri, plăcinte | lăzi, navete | 0,10 | 0,02 | 0,28 |
| 17. | Zahăr | saci, lăzi, cutii, boxpalete | 0,08 | 0,08 | 0,10 |
| 18. | Dulciuri, produse de bombonerie (bomboane, jeleuri, rahat, halviţă) - exclusiv pre-ambalate în gramaj fix | cutii, lăzi, boxpalete | 0,10 | 0,02 | 0,10 |
| 19. | Halva | cutii, lăzi, navete | 0,10 | 0,50 | 0,10 |
| 20. | Prăjituri (inclusiv napolitane, fursecuri turtă dulce) - exclusiv preambalate în gramaj fix | tăvi, cutii, lăzi, navete | 0,10 | - | 0,25 |
| 21. | Îngheţată | bidoane, cutii | 0,10 | - | 0,55 |
| 22. | Apă minerală | boxpalete, navete butelii din sticlă, | 1,00 | 0,50 | 0,30 |
butelii din plastic | 0,05 | 0,005 | 0,02 | ||
| 23. | Băuturi răcoritoare | boxpalete, navete butelii din sticlă | 1,00 | 0,50 | 0,30 |
| butelii din plastic | 0,05 | 0,005 | 0,02 | ||
| 24. | Vin, ţuică, rachiuri şi | navete, cutii | - | - | 0,10* |
alte băuturialcoolice - îmbuteliate în recipiente din sticlă | |||||
| 25. | Vin, ţuică,rachiuri - vărsate | butoaie,cisterne | 0,075 | 0,005 | 0,05 |
| 26. | Bere | navete, butelii din sticlă, | 0,25 | 0,04 | 0,50 |
navete, butelii din plastic | 0,05 | 0,005 | 0,02 | ||
| 27. | Conserve de legumeşi fructe | navete, box- palete, lădiţe, cutii, borcane | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
| 28. | Marmeladă, magiun | lădiţe, borcane | 0,10 | 0,50 | 0,10 |
| 29. | Legume - proaspete | lăzi, lădiţe, navete, cutii, plase, casolete | 0,50 | 0,70 | 1,3 |
| 30. | Fructe - proaspete | lăzi, lădiţe, navete, cutii, plase, casolete | 0,50 | 0,40 | 1,3 |
| 31. | Legume şi fructe - uscate,deshidratate | lăzi, navete, casolete | 0,05 | 0,10 | 0,30 |
| 32. | Legume şi fructe - semiindustrializate (lacto-fermentate în saramură, oţet, pulpe, marcuri, sucuri concentrate) | butoaie | 0,10 | 0,30 | 1,3 |
| 33. | Cafea (boabe crudă, prăjită, măcinată) - exclusiv preambalată în gramaj fix | saci | 0,01 | 0,03 | 0,10 |
| 34. | Ceai (exclusiv preambalat în gramaj fix) | saci, cutii | 0,10 | 0,03 | 0,10 |
| 35. | Piper | saci, lăzi | |||
| - alb; | 0,10 | 0,40 | 0,10 | ||
- negru (exclusiv preambalat în gramaj fix) | 0,10 | 0,03 | 0,10 | ||
| 36. | Susan, ienibahar, scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cacao, vanilie şi alte condimente şi mirodenii (exclusiv preambalate în gramaj fix) | saci, lăzi | 0,10 | 0,03 | 0,08 |
| 37. | Foi de dafin (exclusiv preambalat în gramaj fix) | saci, lăzi | 0,10 | 0,20 | 0,10 |
| 38. | Măsline (exclusiv preambalate în gramaj fix) | butoaie,bidoane | 0,05 | 0,20 | 0,45 |
| 39. | Curmale, smochine, roşcove, alune turceşti (exclusiv preambalate în gramaj fix) | lăzi, saci | 0,10 | 0,20 | 0,08 |
| 40. | Stafide (exclusiv preambalate în gramaj fix) | lădiţe | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
| 41. | Miez de nucă şi seminţe de dovleac (exclusiv preambalate în gramaj fix) | saci | 1,00 | ||
| 42. | Arahide (cu coajă şi decorticate) - exclusiv preambalate în gramaj fix | saci | 0,10 | 0,45 | 0,09 |
| 43. | Năut (crud) - exclusiv preambalate în gramaj fix | saci | 0,002 | 0,14 | 0,09 |
| 44. | Migdale (exclusiv preambalate în gramaj fix) | saci | 0,10 | 0,50 | 0,08 |
| 45. | Preparate culinare şi semipreparate | tăvi, navete, cutii,casolete | 0,45 | ||
| 46. | Alte produse alimentare: | ||||
| - sare(bulgări şi măcinată); | saci | 0,20 | 0,30 | 0,05 | |
| - oţet - vrac; | butoaie | 0,10 | 0,006 | 0,05 | |
- miere şi produse apicole;(exclusiv preambalate în gramaj fix) | bidoane, borcane, lăzi, | 0,02 | 0,05 | 0,30 | |
| 47. | Produse de uz casnic, menaj, decorative din sticlă, cristal, sticlă termorezistentă: | ||||
- produse pentrumenaj şi decorative; | cutii | 0,15 | 0,05 | 0,10 | |
- borcane, baloane, sticle pentru uz casnic; | palete, vrac | 1,50 | 1,00 | 1,00 | |
| - geamuri; | vrac, palete, stelaje | 2,50 | 0,50 | 1,00 | |
| - oglinzi; | pachete, cutii, stelaje | 0,80 | 0,15 | 0,50 | |
| - globuri şi abajururi; | cutii, vrac. pachete | 0,50 | 0,15 | 1,00 | |
- globuri şi ornamente pentru pom; | cutii | 0,50 | 0,50 | 1,80 | |
| - becuri electrice şi tuburi fluorescente | cutii | 0,10 | 0,05 | 1,00 | |
| 48. | Produse din porţelan, faianţă, ceramică, vitrus, ceroterm, majolică, |
| alabastru şi şamotă: | |||||
- produse pentru menaj şi decorative; | cutii, vrac | 0,40 | 0,10 | 0,40 | |
| - produse sanitare; | vrac, cutii | 0,15 | 0,05 | 0,10 | |
| - plăci de faianţă, gresie, ceramică | cutii | 0,10 | 0,05 | 0,15 | |
| 49. | Produse de menaj şi decorative din argilă glazurată | vrac, cutii, pachete | 0,55 | - | 0,50 |
| 50. | Produse decorative din argilă neglazurată | vrac, cutii, pachete | 1,45 | - | 0,50 |
| 51. | Ţigle, coame,olane | vrac, paleţi | 0,30 | 0,05 | 0,10 |
| 52. | Cărămizi şi materiale de zidărie asimilabile | vrac, cutii, paleţi | 0,20 | - | 0,10 |
| 53. | Ciment, ipsos,var | vrac, saci | 0,03 | 0,02 | 0,10 |
| 54. | Humă | vrac, saci | 0,05 | 0,45 | 1,20 |
| 55. | Produse chimice | ||||
| - lichide | flacoane din sticlă,plastic | 0,50 | 0,10 | 0,10 | |
| - praf, bulgări | vrac, saci,cutii | - | 0,05 | - | |
| 56. | Detergenţi uz casnic | pungi plastic, hârtie, cutii, saci | 0,80 | 0,10 | 0,20 |
| 57. | Produse de toaletă (exclusiv cele din casete şi seturi) | flacoane din sticlă, plastic | 0,20 | 0,10 | 0,30 |
| 58. | Lemn de foc | vrac | 0,40 | depozitareşi desfacere | |
7,0 - la o durată medie de depozitare de 90 de zile; limita maximă de perisabilitate de 7,0 se aplică proporţional cu durata efectivă de depozitare raportată la o perioadă de 90 de zile | |||||
| 59. | Cărbuni: lignit, cărbune brun, huilă, brichete (exclusiv subgranulat) | vrac | 0,30 | depozitareşi desfacere | |
1,5 - la o durată medie de depozitare de 90 de zile; limita maximă de perisabilitate de 1,5 se aplică proporţional cu durata efectivă de depozitare raportată la o perioadă de 90 de zile | |||||
| 60. | Cărbune mărunt (subgranulat) | vrac | 0,50 | depozitareşi desfacere | |
5,0 - la o durată medie de depozitare de 90 de zile; limita maximă de perisabilitate de 5,0 se aplică proporţional cu durata efectivă de depozitare raportată la o perioadă de 90 de zile | |||||
*) se aplică pentru vin, ţuică, rachiu, băuturi alcoolice îmbuteliate şi vândute la pahar
ANEXA nr. 2: LIMITELE ADMISIBILE de perisabilitate pentru produse medicamentoase de uz uman
Nr. crt. |
Denumirea grupei, subgrupei sauprodusului |
Felul ambalajului | Limita maximă de perisabilitate (%) | ||
Transport |
Depozitare | Desfacere în farmacii şi drogherii | |||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1. | Substanţe farmaceutice lichide: | ||||
| a) apoase | flacon sticlă/ canistră PVC | 0,30 | 0,50 | 2,00 | |
| b) alcoolice | flacon sticlă/ canistră PVC | 0,30 | 0,50 | 1,00 | |
| c) volatile | flacon sticlă/ canistră PVC | 0,30 | 0,50 | 2,50 | |
| d) foarte volatile | flacon sticlă | 0,30 | 1,00 | 3,00 | |
| e) acizi şi substanţe uleioase | flacon sticlă | 0,30 | 1,00 | 2,00 | |
| 2. | Substanţe farmaceutice de consistenţă moale | borcan sticlă/ cutii PVC | 0,25 | 1,00 | 2,50 |
| 3. | Substanţe farmaceutice de consistenţă solidă (pulberi) | pungi PVC/ pungi hârtie | 0,20 | 0,50 | 2,00 |
| 4. | Produse vegetale (ceaiuri medicinale) | pungă hârtie/carton | 0,20 | 0,50 | 1,00 |
| 5. | Medicamente specialităţi în ambalaj comercial (fiole, flacoane, cutii etc.) | fiole, flacoane, cutii carton | 0,40 | - | 0,20 |
ANEXA nr. 3: LIMITELE ADMISIBILE de perisabilitate pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar
Nr. crt. | Denumirea grupei, subgrupei sauprodusului |
Felul ambalajului | Limita maximă de perisabilitate (%) | ||
| Transport | Depozitare | Desfacere | |||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1. | Produse farmaceutice de uz veterinar | ||||
| Injectabile: | |||||
| a) soluţii apoase | flacoane sticlă, plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| b) soluţii uleioase | flacoane sticlă, plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| c) suspensii apoase | flacoane sticlă, plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| Pulberi | pungi, saci, cutii | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| Bujiuri,ovule, supozitoare | cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| Antiparazitare: | |||||
a) externe sub formă de emulsieapoasă | bidoane plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| b) externe sub formă de emulsie uleioasă | bidoane plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| c) interne (per os) | cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 1,0 | |
| d) injectabile | flacoane sticlă, plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 | |
| 2. | Dezinfectante | bidoane/ butoaie plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 |
| 3. | Antiseptice | bidoane plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 |
| 4. | Raticide | cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0 |
vizualizari: 158
Comentarii
Niciun comentariu până acum.






